Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Στο τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης πρέπει να ανέβουμε

(εναρκτήρια ομιλία στη διημερίδα «Ανάπτυξη στην Ψηφιακή Εποχή»)

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στο συνέδριό μας. Ένα συνέδριο δύο ημερών, μία διημερίδα, για την «Ανάπτυξη στη Ψηφιακή Εποχή». Ένα συνέδριο που είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Ομίλου Καρεκλίδη, με τον οποίο έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε ξανά. Η σημερινή συνεργασία μας έρχεται σε συνέχεια δύο μεγάλων εκδηλώσεων που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον.

Και τότε, όπως και τώρα, βρισκόμαστε σε αμφιθέατρο του ΤΕΕ. Και τότε, όπως και τώρα, αναζητούμε τα πατήματά μας στη νέα εποχή που απλώνεται μπροστά μας. Είναι η εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, ως συνέχεια της παγκόσμιας οικονομικής και παραγωγικής εξέλιξης. Στην πρώτη βιομηχανική επανάσταση αξιοποιήθηκε ο ατμός για τη μηχανοποίηση της παραγωγής. Στη δεύτερη αξιοποιήθηκε ο ηλεκτρισμός για τη μαζικοποίηση της παραγωγής. Στην τρίτη αξιοποιήθηκε η πληροφορική για την αυτοματοποίηση της παραγωγής. Και τώρα οδεύουμε προς την τέταρτη, όπου η ψηφιακή εξέλιξη των πάντων δεν θα αλλάξει μόνο τον τρόπο παραγωγής. Το σημαντικότερο είναι ότι θα αλλάξει τα σύνορα μεταξύ του φυσικού, του ψηφιακού, αλλά και του βιολογικού.

Το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης τρέχει με μεγάλη ταχύτητα προς τη νέα εποχή. Το στοίχημα, λοιπόν, της χώρας μας και, κυρίως, της γενιάς μας είναι να μην χάσουμε ακόμα ένα τρένο της παγκόσμιας εξέλιξης. Να μην δούμε το τρένο της εξέλιξης να περνά χωρίς να κάνει στάση στην Ελλάδα. Σε αυτό, όμως, το τρένο πρέπει να ανέβουμε. Πρέπει να ανέβουμε γιατί σε αυτό το τρένο μπορούμε κάποια στιγμή να βρεθούμε στις πρώτες θέσεις. Και αυτό διότι, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δεν προϋποθέτει αναγκαία τις  προηγούμενες επαναστάσεις, τις οποίες και χάσαμε. Οι βασικές προϋποθέσεις, αλλά και οι προοπτικές υπάρχουν. Σε αυτό, άλλωστε, καταλήγαμε, πάνω-κάτω, και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Το ζητούμενο, πλέον, είναι πως αυτές θα αξιοποιηθούν ώστε να τροχοδρομήσουν την Ελλάδα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή. Αυτό, λοιπόν, είναι και το ζητούμενο του συνεδρίου που ξεκινά στην πόλη μας. Ας ευχηθούμε τα συμπεράσματα να είναι πιο ενθαρρυντικά από τα προηγούμενα. Πρέπει να είναι.