Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Είναι πολλές οι κορυφές που πρέπει να κατακτήσουμε για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση

(τοποθέτηση στην εκδήλωση "Ο Τόπος μας στην Ψηλότερη Κορυφή" στην Αγριά)

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σε ακόμα μία εκδήλωση της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις. Σε μία εκδήλωση, εδώ στην Αγριά, η οποία διαφέρει λίγο από τις άλλες. Η σημερινή μας εκδήλωση αφορά ένα σπουδαίο εγχείρημα. Αφορά μία ορειβατική αποστολή που ξεκινά από εδώ, από τον τόπο μας, από την Ελλάδα για την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Αφορά την ελληνική αποστολή για το Έβερεστ.


Εδώ στην Αγριά το Έβερεστ είναι συνυφασμένο με ένα όνομα, με τον Νίκο Μαγγίτση. Με το φίλο και ορειβάτη που έχει ήδη κατακτήσει μία φορά την υψηλότερη κορυφή. Και όχι μόνο αυτή βέβαια. Αλλά έχει κατακτήσει τις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου, το γνωστό -για τους μυημένους (στους οποίους δεν περιλαμβάνομαι)- “seven summit”. Και συνεχίζει. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες, σε μία βόλτα που κάναμε στη Δράκεια ένα μικρό παιδί τον πλησιάζει και του λέει: «πόσες φορές έχεις ανέβει στο Έβερεστ;». Η απάντηση, λοιπόν, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής θα είναι δύο. Και θα είναι κάτι που θα έχει πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά από Έλληνα ορειβάτη. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, της αποστολής αφορά το δεύτερο μέλος της, την πολυτάλαντη και υπερδραστήρια Αλίκη Αναστασοπούλου. Και γιατί είναι αξιοσημείωτο; Διότι ο στόχος της αποστολής είναι να αποτελέσει η Αλίκη την πρώτη Ελληνίδα που θα καταφέρει να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
 
Η κοινωνία μας, όλη αυτή τη μακρά περίοδο της κρίσης, έχει βρεθεί σε μία κατάσταση όπου πέρα από τα οικονομικά δεδομένα έχουν κλονιστεί αρχές, αξίες και σταθερές. Η προσπάθεια, λοιπόν, για να ξεφύγουμε από αυτή την πολυδιάστατη κρίση, ως κοινωνία, δεν προϋποθέτει μόνο οικονομικές πολιτικές. Απαιτεί και παραδείγματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η αποστολή της σημερινής μας εκδήλωσης. Παράδειγμα που στοχεύει σε ένα επίτευγμα που ξεπερνά τα στενά όρια της καθημερινότητάς μας και της τοπικής μας κοινωνίας. Παράδειγμα εργατικότητας, προετοιμασίας, σχεδιασμού, συνεργασίας, αφοσίωσης, και προσήλωσης για το μεγάλο στόχο. Παράδειγμα υγιούς επιμονής σε μία πορεία που ξεκινά από τον τόπο μας ως την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Τέτοια παραδείγματα είναι σημαντικά για την κοινωνία μας και πρέπει να μπολιάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Αποτελούν έμπνευση για μεγάλους στόχους, για μεγάλες προσπάθειες και για μεγάλες πορείες. Άλλωστε, είναι πολλές οι κορυφές που πρέπει να κατακτήσουμε για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ας δούμε, όμως, σήμερα πως είναι να σχεδιάζεις να κατακτήσεις την υψηλότερη κορυφή. Και ας μάθουμε από αυτό.