Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ανάγκη στήριξης και προόδου του συνεταιρισμού Πήλιου και Β. Σποράδων

(σχόλιο με αφορμή την επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Βορείων Σποράδων)

Στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων σε παραγωγικούς φορείς του νομού Μαγνησίας, είχα συνάντηση εργασίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Βορείων Σποράδων, στα Άνω Λεχώνια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο κ. Γ. Διανελλάκη και το Διευθυντή κ. Α. Ψοφογιώργο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τόσο το εύρος των δυνατοτήτων και των δραστηριοτήτων που έχει ο συνεταιρισμός, όσο και τις προοπτικές που δύναται να προκύψουν εάν διευθετηθούν μία σειρά από συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων συνιστά ένα δομικό συστατικό της πρωτογενούς παραγωγικής αλυσίδας της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα συνεταιρισμό με αξιοσημείωτη ποικιλία ως προς τη δραστηριότητα, με μεγάλο εύρος ως προς τη γεωγραφική κάλυψη, αλλά και με μεγάλη σημασία ως προς τη αρωγή στον αγρότη και παραγωγό. Και, δη, τον μικρομεσαίο παραγωγό, τον οποίο και συναντάμε κυρίως σε αυτή την περιοχή. Έτσι, η βιώσιμη ύπαρξη και ανάπτυξη του συνεταιρισμού καθίσταται κρίσιμη παράμετρος για την ευρύτερη οικονομική και παραγωγική πρόοδο της περιοχής. 


Συνεπώς, επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά τη σημασία της εποικοδομητικής και δημιουργικής συνεργασίας στον πρωτογενή (και όχι μόνο) τομέα, είναι σημαντική, αφενός, η αρωγή όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων, και, αφετέρου, η συνέχιση της προσπάθειας εναρμόνισης με τις ευρύτερες συνθήκες -όπως αυτές διαμορφώνονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σε ένα ρευστό, αλλά και ανταγωνιστικό περιβάλλον για τον εγχώριο παραγωγό, όπου η πορεία των συνεργατικών σχημάτων μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και την ευημερία της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, η ανάγκη στήριξης και προόδου συνεταιρισμών, όπως αυτός του Πηλίου και Βορείων Σποράδων, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε τη γόνιμη συνεργασία που έχουμε.

Τέλος, από την πλευρά τους τα στελέχη του συνεταιρισμού, μεταξύ άλλων, στάθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η λειτουργία του συνεταιρισμού για μεγάλη μερίδα των αγροτών και παραγωγών της περιοχής, αλλά και σε επικείμενες πρωτοβουλίες και κινήσεις.