Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Το 2019 και η Νέα Εποχή για τη Μαγνησία και τον Αλμυρό

(άρθρο στην εφημερίδα Λαός του Αλμυρού)

Η Ελλάδα, παρ’ όλο που πέρασε μία δεκαετία σε ύφεση και κρίση, παραμένει σε μία δύσκολη κατάσταση, με αποτέλεσμα το 2019 να αποτελεί ένα κομβικό χρονικό σημειό για να ξεκινήσει μία ευρύτερη προσπάθεια αλλαγής ώστε κάποια στιγμή η επώδυνη και βαθιά κρίση να αποτελέσει διδαχή, αλλά και ιστορία. Σήμερα, δυστυχώς, η ελληνική οικονομία, αδυνατώντας -ουσιαστικά- να αλλάξει το εγχώριο παρωχημένο αναπτυξιακό υπόδειγμα, παραμένει εγκλωβισμένη σε μία βαλτωμένη κατάσταση. Η ελληνική κοινωνία, επίσης δυστυχώς, παραμένει καθηλωμένη στη μιζέρια των μερισμάτων που προέρχονται από την υπερφορολόγηση και το «ροκάνισμα» των δημιουργικών δυνάμεων. Έτσι, η χώρα μας κινδυνεύει να δει ακόμη ένα τρένο της παγκόσμιας εξέλιξης να περνά από μπροστά της χωρίς να μπορεί να ανέβει. Πρόκειται για το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης –δηλαδή, μεταξύ άλλων, της αυτοματοποίησης και της τεχνολογικής αναδιαμόρφωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας η προσπάθεια αυτό το τρένο να κάνει στάση στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα τρένο στο οποίο η χώρα μας μπορεί να βρεθεί σύντομα στις πρώτες θέσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και διασφαλίζοντας συνθήκες ευημερίας για όλες και όλους. Και αυτό διότι η 4η βιομηχανική επανάσταση δεν προϋποθέτει τις  προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις (που δεν προλάβαμε), είναι μια παραγωγική διαδικασία εντάσεως εργασίας, είναι προσανατολισμένη στις υπηρεσίες και είναι συνδεδεμένη με την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτούνται, έγκαιρα, γενναίες μεταρρυθμίσεις, θεσμικές παρεμβάσεις και υποδομές που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, στοχεύοντας στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των αγορών, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δημοσίου τομέα και του κοινωνικού κράτους, στην εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα του εκπαιδευτικού συστήματος και του πλαισίου έρευνας και καινοτομίας, και στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας με έμφαση στην παραγωγικότητα, την συνεργασία και την εξωστρέφεια.

Σε μία τέτοια πορεία εξέλιξης η Μαγνησία μπορεί να έχει κρίσιμο ρόλο. Και αυτό διότι η σημαντική παραγωγική διαφοροποίηση της περιοχής, η κεντρικότητα και πολυδιάσταση στο εθνικό δίκτυο μεταφορών, η διάθεση καινοτομίας και η κουλτούρα ευρύτερης συνεργασίας επιτρέπουν στη Μαγνησία να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή. Σε αυτή τη νέα εποχή, η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική αξιοποιώντας, αλλά και συνδυάζοντας, την κομβική γεωγραφική της θέση στο δίκτυο μεταφορών (λιμάνι, εθνική οδός, αεροδρόμιο, κ.ά.), την ποιοτική αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανική περιοχή, τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης τουριστικών υποδομών (μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις), τη διαφοροποίηση ως προς τους (αξιοποιήσιμους) τουριστικούς προορισμούς (θρησκευτικός τουρισμός, ορεινός τουρισμός, λίμνες, αγροτουρισμός, εποχικός τουρισμός, κ.ά.), και τα περιθώρια οικιστικής ανάπτυξης για την προσέλκυση μακροχρόνιας φιλοξενίας -τόσο παραθεριστικής, όσο και τρίτης ηλικίας. Πρόκειται για συνθήκες, οι οποίες σε συνδυασμό με την εργατικότητα, αλλά και την επιχειρηματικότητα των κατοίκων της περιοχής δύναται να τροχοδρομήσουν την περιοχή σε μία πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλες και όλους.

Το 2019 είναι, συνεπώς, ένα κρίσιμο έτος για να καταφέρει η Ελλάδα, αλλά και η Μαγνησία να προχωρήσουν σε μία αλλαγή που θα επιτρέψει τη μετάβαση -επιτέλους- σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και τη «συνάντηση» με την 4η  βιομηχανική επανάσταση που να ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε το 2019 το μεγάλο βήμα αλλαγής για να προλάβουμε τις εξελίξεις και να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής. Μία ευρύτερη προσπάθεια για να κάνουμε, επιτέλους, την κρίση ιστορία, δημιουργώντας ευημερία για όλους τους πολίτες, αλλά και διαμορφώνοντας προοπτικές για όλες τις γενιές. Και σε αυτή την νέα εποχή η Μαγνησία δύναται να έχει κομβικό ρόλο. Αρκεί να αποφασίσουμε να αλλάξουμε και να τρέξουμε προς αυτή την κατεύθυνση.