Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Το 2019 και η Νέα Εποχή για τη Μαγνησία

(άρθρο στην εφημερίδα Μαγνησία)

Μετά από μία επώδυνη δεκαετία ύφεσης και κρίσης για την πατρίδα μας, το 2019 αποτελεί μία κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία ώστε να καταφέρει, σταδιακά, να εισέλθει σε πορεία διατηρίσιμης ανάπτυξης που θα επιτρέψει να καταστεί η κρίση ιστορία. Η ελληνική οικονομία, παρ’ όλη την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τις θυσίες της κοινωνίας, δεν έχει καταφέρει να αλλάξει το παρωχημένο παραγωγικό πρότυπο που την χαρακτήριζε και προ της κρίσης, παραμένοντας εγκλωβισμένη σε μία βαλτωμένη κατάσταση και ευάλωτη σε μία νέα παγκόσμια οικονομική διαταραχή. Παράλληλα, η κοινωνία, βιώνοντας την αδυναμία εδραίωσης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, παραμένει καθηλωμένη στη μιζέρια των μερισμάτων που προέρχονται από την υπερφορολόγηση και το «ροκάνισμα» των δημιουργικών δυνάμεων.

Παραμένοντας, λοιπόν, σε αυτή τη δύσκολη θέση, η χώρα μας κινδυνεύει να δει ακόμη ένα τρένο της παγκόσμιας εξέλιξης να περνά από μπροστά της χωρίς να μπορεί να ανέβει. Πρόκειται για το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, την ευρεία αυτοματοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και την τεχνολογική αναδιαμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι αυτό το τρένο της παγκόσμιας παραγωγικής εξέλιξης να κάνει στάση στην Ελλάδα, μιας και πρόκειται για ένα τρένο στο οποίο η χώρα μας μπορεί να βρεθεί σύντομα στις μπροστινές θέσεις. Και αυτό διότι η 4η βιομηχανική επανάσταση δεν προϋποθέτει τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις -που, άλλωστε, δεν προλάβαμε, βασίζεται σε μία παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα που είναι εντάσεως (υψηλού επιπέδου) εργασίας, είναι προσανατολισμένη στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών, και είναι συνδεδεμένη με την ποιοτική και καινοτόμα πρωτογενή παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα μπορούσε, μέσω μιας εθνικής προσπάθειας αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος και μετασχηματισμού του εκτεταμένου κλάδου υπηρεσιών της να γίνει ένας κορυφαίος πάροχος σύγχρονων υπηρεσιών στο διεθνές οικονομικό στερέωμα (βλ. high-tech και high-skilled outsourcing, υψηλού επιπέδου φιλοξενία, logistics, εκπαίδευση, κ.ά.).

Σε μία τέτοια εξέλιξη η Μαγνησία δύναται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή. Και αυτό διότι, παράλληλα με τη σχετικά υψηλή εξειδίκευση στη μεταποιητική βιομηχανία, η Μαγνησία παρουσιάζει προοπτικές αύξησης της διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας, χαρακτηρίζεται από αυξημένη κεντρικότητα στο εθνικό δίκτυο εμπορευματικών μεταφορών, αποτελεί έδρα πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, συνιστά γεωγραφικό τόπο με έντονη τουριστική και πολιτιστική ποικιλομορφία και ποιότητα, και χαρακτηρίζεται από παράδοση συνεταιριστικών συμπράξεων, αλλά και δραστηριότητα νεοφυών επιχειρήσεων. Έτσι, η περιοχή μας θα μπορούσε να συμμετάσχει στη μετατροπή της χώρας σε ένα κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών στο διεθνές στερέωμα, με παρουσία σε διαστάσεις όπως η ανάπτυξη επιχειρηματικών μονάδων σε πεδία υψηλής τεχνολογίας και ειδικών θεμάτων, η περαιτέρω δημιουργία σύγχρονων μονάδων βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας φιλοξενίας, η διαμόρφωση ενός μεγάλου κέντρου logistics, η ανάπτυξη ενός εξωστρεφούς εκπαιδευτικού και ερευνητικού περιβάλλοντος με πυρήνα το πανεπιστήμιο. Πρόκειται για διαστάσεις που θα αποτελέσουν και διαύλους για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλούσιας τοπικής πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

Το 2019 είναι, λοιπόν, ένα κρίσιμο έτος για να καταφέρει η Ελλάδα, αλλά και η Μαγνησία να προχωρήσουν σε μία αλλαγή που θα επιτρέψει τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και τη «συνάντηση» με την 4η  βιομηχανική επανάσταση που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Μία αλλαγή που θα περιλαμβάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις, θεσμικές παρεμβάσεις και υποδομές που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε το 2019 το μεγάλο βήμα αλλαγής για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής, ώστε να κάνουμε, κάποια στιγμή, την κρίση ιστορία, δημιουργώντας ευημερία για όλους τους πολίτες, αλλά και προοπτικές για τις επόμενες γενιές. Και σε αυτή την νέα εποχή η Μαγνησία δύναται να έχει κομβικό ρόλο. Αρκεί να αποφασίσουμε να αλλάξουμε και να τρέξουμε προς αυτή την κατεύθυνση.